Paměťová kouzla

Vložil on 4. marca 2013

Typickým příkladem paměťového kouzla je Obliviate (viz), které známe z knih o Harry Potterovi a které, například, použila Hermiona Grangerová při odchodu z domova na své rodiče (HP7). Domnívám se, že problematika paměťových kouzel není zdaleka jednoduchá a paní Rowlingová v tomto směru mnoho informací neposkytla. Nevíme tak ani, zda bylo možné po válce vrátit Grangerovým vzpomínky na jejich dceru, nebo ne.

Když už nemáme informace z kánonu, jsou zde naštěstí autoři fanfiction, kteří se v tomto směru dělí na dva proudy.

Podle jednoho je použití Obliviate nevratné a vzpomínky jsou prostě a jednoduše nenávratně ztraceny. To nezní pro Grangerovy příliš optimisticky, protože pokud Hermiona vymazala veškeré jejich vzpomínky na svoji osobu, chyběla jejím rodičům náhle v paměti podstatná část života a já osobně bych očekávala, že zásah takových rozměrů musí nutně způsobit nemalé psychické poruchy. Merlin s nimi.

Druhá teorie počítá s tím, že kolem vybraných vzpomínek jsou vystavěny jakési „zdi“, které mohou být později odstraněny buď přímo kouzelníkem, který Obliviate seslal (což je jednodušší varianta), nebo pomocí Vyhledávacích paměťových kouzel (viz).

V každém případě ovšem musí být Paměťové kouzlo sesláno správně. Například v HP2, jak známo, utrpěl Zlatoslav Lockhart zásah Paměťovým kouzlem z Ronovy zlomené hůlky a je pravděpodobně dosud hospitalizován v Nemocnici u svatého Munga coby neškodný blb.

Ve fanfiction „Šťastné dny v pekle“ seslal Severus Snape Obliviate sám na sebe cizí hůlkou, která tedy v jeho rukou nefungovala spolehlivě, a následky byly fatální. (HP2, HP7, HDIH)

Komentáre: