Nepromíjitelné kletby (Unforgivable Charms)

Vložil on 8. mája 2012

Nepromíjitelné kletby jsou nejsilnější známá kouzla černé magie. Jako kletby, které se nepromíjejí, byly poprvé klasifikovány v roce 1717. Použití těchto kleteb proti jinému člověku (nebo pravděpodobně jiné živé bytosti) je, až na případy schválené ministerským oprávněním, zakázané a za jejich použití hrozí doživotní vězení v Azkabanu.

Poprvé jsou Nepromíjitelné kletby představeny v HP4, kde s nimi bradavické žáky čtvrtých ročníků seznámil falešný Alastor „Pošuk“ Moody.

Nepromíjitelné kletby jsou obvykle používány Voldemortem a jeho následovníky, nicméně již v HP5 sešle kletbu Cruciatus Harry Potter na Bellatrix Lestrangeovou. Tehdy ještě Harry Bellatrix příliš neublížil, protože pro maximální účinnost těchto kleteb je zapotřebí myslet inkantaci smrtelně vážně, ale v HP7 sešle Cruciatus na Smrtijeda Amycuse s maximálním účinkem. V Relikviích smrti ostatně Harry Potter použije i kletbu Imperius, a to na skřeta u Gringottových a rovněž profesorka McGonagallová se v HP7 nezdráhá Imperius použít.

Netřeba zdůrazňovat, že ani jeden z nich v Azkabanu neskončí.

Kletby, které se nepromíjejí, jsou:

Avada Kedavra – smrtící kletba (viz podrobné heslo)

Cruciatus – kletba sloužící k mučení (viz)

Imperius – kletba sloužící k ovládnutí mysli protivníka (viz) (HP4)


Komentáre: